LNG: van onbekendheid naar een dynamische markt
Het Nationaal LNG Platform bestaat tien jaar. Middels vijf artikelen blikken we terug op 10 jaar (bio-)LNG-ontwikkeling in Nederland. Hierbij het tweede artikel: van LNG-idee tot een volwassen product. Waar komt het geloof in LNG vandaan en hoe zet je het product nieuw op de markt?
Rond 2009 vonden de eerste pionierende gesprekken plaats tussen het bedrijfsleven en de overheid over de inzet van LNG in het lange afstandsvervoer. Het resultaat is bekend. Maar hoe loopt het pad naar nieuwe LNG-voertuigen en LNG-tankstations die op dat moment helemaal niet bestonden? Welke stappen zijn er gezet van een onbekende naar een dynamische LNG-markt? Aan het woord Fred Schouten, CEO van IVECO Schouten en de stuwende kracht achter de realisatie van (bio-)LNG in Nederland.
Fred Schouten: “In 2009 werden we als bedrijfswagendealer samen met andere vrachtwagen merken uitgenodigd bij Ahold. Zij wilden in die tijd een stap maken naar stiller en duurzamer vervoer. Ik zag daar gelijk een enorme kans voor IVECO om de simpele reden dat wij al voertuigen leverden die op aardgas reden. Daarop hadden we een flinke voorsprong ten opzichte van de andere merken. Het enige dat onze vrachtwagens misten, was een LNG-tank.”
Wat er niet is, kun je maken
Fred Schouten vertelt enthousiast: “LNG was voor mij volledig onbekend terrein, ik heb de term eerst moeten Googlen voordat ik erover in gesprek kon. In 2009 reden er praktisch geen LNG-trucks in Europa, misschien twee of drie wagens in Spanje. Daar zagen we dat wagens op aardgas reden die omgebouwd konden worden. Vervolgens hebben we zelf de handschoen opgepakt en onze gaswagens aangepast zodat we er een LNG-tank op konden maken.”
De markt op samen met Rolande
“Op het moment dat ik me meer ging verdiepen in LNG, was het bedrijf Rolande klant bij ons”, vervolgt Fred Schouten. “Na verschillende gesprekken met Ahold en Rolande, ben ik in Amerika gaan kijken hoe de LNG-markt eruit zag, waar ze voornamelijk dual fuel reden. Daarna heb ik besloten Rolande over te nemen en ben ik samen met de LNG-kennis die Rolande bezat, de Nederlandse markt op gegaan.”
In de landen om ons heen werd in die tijd ook over LNG gesproken, maar kwam het product niet van de grond omdat er óf LNG-station leveranciers waren óf leveranciers van LNG-wagens. Door het samenvoegen van IVECO en Rolande leverden zij als producent ineens beide producten. Fred Schouten: “We bouwden zelf ons eerste station, tegelijkertijd verbouwden we onze voertuigen naar CNG en LNG, leverden we LNG aan ons station en aan vervoerders. In één klap leverden we het hele TCO-pakket uit één hand. Dat maakte de toegankelijkheid van LNG voor heel veel marktpartijen een stuk gemakkelijker.”
Eerste 100 IVECO LNG-voertuigen zelf gebouwd
De eerste vier, vijf jaar waren IVECO en Rolande de enige pioniers op de Nederlandse LNG-markt. Fred Schouten: “We hebben er echt alles aan gedaan om LNG van de grond te krijgen. De eerste 100 voertuigen hebben wij zelf omgebouwd. We bestelden de LNG-tanks in Amerika en bouwden die er in Nederland op. Daarna zijn de LNG-trucks compleet vanaf fabriek gekomen. Dat is een groot voordeel voor ons geweest, aangezien het onmogelijk is op fabrieksniveau snel een productwijziging door te voeren. Hierdoor duurde het een aantal jaren voordat Scania en Volvo hun producten beschikbaar hadden. En dan heb ik het niet eens over de truckmerken die de handdoek al lang in de ring hebben gegooid.”
Geloof in LNG
Fred Schouten: “Waarom ik gelijk geloofde in LNG? Omdat de hele wereld draait om verduurzamen en LNG direct zorgde voor verduurzaming in transport. Het eerste LNG waar we op reden, haalden we van een vuilnisbelt in het Verenigd Koninkrijk, dat was ongelofelijk duurzaam. In die tijd werd overigens ook al gesproken over elektrisch- en waterstof transport. Toch geloofde ik in LNG omdat het tien jaar geleden al beschikbaar en daardoor direct inzetbaar was als schonere brandstof dan diesel.”
Pionieren is spannend en grensverleggend, maar lang niet altijd rozengeur en maneschijn, geeft Fred Schouten aan: “In het begin was het rijden op LNG goedkoper dan op diesel. Dat is door de overheid met de idiote accijnsverhogingen compleet teruggedraaid. Hierdoor is het rijden op LNG vandaag de dag break even of zelfs iets duurder dan het rijden op diesel. Daar snap ik helemaal niets van. De ontwikkeling van LNG-voertuigen en de LNG-tankinfra is ontzettend vooruit gegaan, het is een compleet volwassen techniek. Daar kunnen veel nieuwe brandstof oplossingen een voorbeeld aan nemen.”
Van LNG naar bio-LNG
Fred Schouten vervolgd: “Het feit dat de LNG-markt staat waar ze nu staat, is domweg het feit van beginnen en blijven doorgaan. En we blijven doorgaan. Op dit moment werken we met Rolande aan een paar projecten die ervoor moeten zorgen dat we steeds meer op bio-LNG gaan rijden. Op dit moment rijden er al een behoorlijk aantal IVECO’s op bio-LNG, reken erop dat dit er nog heel veel meer gaan worden. Politici kijken op dit moment alleen maar naar elektrisch en waterstof, maar daarin is nog veel minder mogelijk dan tien jaar geleden het geval was met LNG. Het vermarkten van een nieuwe brandstof is echt een heel lastig proces. Als politici hiervoor kiezen, moet dat gewoon gebeuren, zo simpel is het. Maar het is heel veel praktischer om op bio-LNG te gaan rijden: de techniek is er en de stations zijn er. Niets staat vervoerders nog in de weg.”