Economische kansen
LNG als brandstof biedt grote kansen voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een onderbouwd rapport van PwC. LNG als brandstof is een van de belangrijkste speerpunten voortkomend uit het ‘Topsectoren beleid’ en wordt breed ondersteund door ministeries, marktpartijen en kennisinstituten die in juli 2016 gezamenlijk de Green Deal Rijn Wadden hebben ondertekend en het Nationaal LNG platform hebben opgericht met als doel LNG als brandstof breed te introduceren. De ontwikkeling van LNG is nog pril en verdient nog dit ontwikkelingspad hetgeen blijkt uit onderstaande feiten:
Werkgelegenheid
PwC berekent tot 2030 – op basis van de huidige situatie – extra economische groei van 2,7 miljard euro en 8.000 extra arbeidsjaren (meest realistische verwachting). Bij een beleid met meer nadruk op milieu bedraagt dit 3,4 miljard en 11.000 arbeidsjaren.
Truck
Een LNG-truck kost in een volwassen markt ongeveer €25.000 meer dan een diesel vrachtwagen. Dat is een meerprijs van zo’n 30 %. Een vervoerder die voor deze keuze staat, maakt deze stap alleen indien er voor langere tijd zekerheid is ten aanzien van de LNG-prijs.
Tank infrastructuur
LNG-technologie is nieuw. De eerste LNG-truck werd in Nederland ongeveer acht jaar geleden in Nederland getoond, voordat ze in 2010 als prototype de weg op gingen. Eind 2016 waren er 20 tankstations gereed om een kleine 400 vrachtwagens van LNG te voorzien. De LNG markt is in Nederland nog pril en in andere landen van de EU nog nauwelijks ontwikkeld.