In de Brandstofvisie neemt LNG een prominente rol in als brandstof van de toekomst. Lees hier meer over emissies, ontwikkelpaden en investeringen.
LNG heeft een prominente plaats in het SER akkoord over de brandstofvisie. LNG wordt voor de scheepvaart (zeevaart en binnenvaart) gezien als een no-regret maatregel. LNG is geschikt als schone brandstof voor Emission Control Areas (ECA) in de zeevaart en kan gemakkelijk voldoen aan de toekomstige emissies eisen voor nieuwe motoren in binnenvaart. Overschakelen op LNG zorgt bovendien voor extra energiezekerheid en maakt de transitie naar bio-LNG (of LBM; Liquid Bio Methane) mogelijk. LNG levert t.o.v. de huidige traditionele brandstoffen een bijdrage aan de reductie van CO2, een grote NOx reductie én geeft vrijwel geen uitstoot van fijnstof en zwavel. Daarnaast is LNG vanuit commercieel en economisch oogpunt bezien een aantrekkelijk brandstof alternatief.
Zeevaart
Voor de zeevaart (deep sea en short sea shipping) wordt geschat dat het aandeel van LNG in het totale brandstofverbruik voor 2030 en 2050 16%, respectievelijk 33% zouden kunnen zijn. De gemiddelde reductie die LNG oplevert ten aanzien van broeikasgassen is 5% tot 20% (per schip) ten opzichte van conventionele stookolie of diesel (bron: brandstofvisie). Dit is mede afhankelijk van de methaanemissie. Er wordt gewerkt aan motoren die minder of geen methaanslipemissie hebben. De biobrandstof aandelen voor 2030 en 2050 worden geschat op respectievelijk 5% en 9%. De aandelen biodiesel en bio-LNG worden voor 2030 ongeveer even groot geschat in de brandstofvisie. Voor 2050 wordt verwacht dat de hoeveelheid biodiesel toeneemt en dat de hoeveelheid bio-LNG stabiel blijft. Het gebruik van methanol, GTL, wind, waterstof en elektrisch als brandstof resp. aandrijving van schepen worden allen gemiddeld laag geschat, met een maximale aandeel van 1% tot 2%.
Binnenvaart
Voor de binnenvaart wordt in de brandstofvisie het aandeel van LNG voor 2030 en 2050 geschat op respectievelijk 10% en 15%. Ook wordt een forse groei verwacht van de inzet van bio-LNG en biodiesel. De totale inzet van LNG (inclusief bio-LNG) neemt toe van 13% in 2030 naar 26% in 2050. Het aandeel in de totale brandstofmix voor beide biobrandstoffen zal ongeveer gelijk zijn in 2030 (2% biodiesel en 3% bio-LNG) en respectievelijk 14 en 11% in 2050.
900 binnenvaartschepen
Volgens de visie zullen eigenaren van ongeveer 900 binnenvaartschepen de overgang naar LNG overwegen in de periode tot 2030. Dit komt overeen met een vlootaandeel van 19% in 2030 voor zowel LNG als bio-LNG. Dit aandeel kan oplopen naar 26% in 2050.
Hier ligt een kans voor de inzet van (bio-)LNG als brandstof. Om die te benutten zijn concrete beleidsmaatregelen en programma’s noodzakelijk. Voor nieuwe schepen is de businesscase positief bij een hoog brandstofverbruik, voor bestaande schepen is de business case lastiger vanwege de ombouwkosten. De investering die hiermee is gemoeid, ligt momenteel rond de € 1,3 miljoen.
Maar er zijn ook grote maatschappelijke baten vanwege de reductie van fijnstof, NOx en zwavel uitstoot. Daarbij draagt het niet alleen bij aan luchtkwaliteit maar ook aan de klimaatdoelstellingen zoals besproken tijdens COP21 in Parijs. Zoals de brandstofvisie aangeeft levert het overschakelen op (bio-)LNG een CO2-reductie per schip op van 20% tot het jaar 2030 en deze kan oplopen naar 44% CO2-reductie per schip in 2050, wanneer het aandeel bio-LNG oploopt.
Wilt u inzicht in de kwantitatieve verkenning van het LNG potentieel in de West-Europese binnenvaart? Lees dan hier verder de sheetrapportage Verkenning LNG potentieel binnenvaart