De vraag naar schoner transport, neemt steeds meer toe.
Er is steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in binnensteden. En dit terwijl oude scheepsmotoren zeer vervuilend zijn.
Steden en regio’s die langs grote waterwegen gesitueerd zijn, hebben belang bij het reduceren van de NOx en fijnstof emissie van binnenschepen. Om binnen de luchtkwaliteitsnormen te blijven zijn er initiatieven om emissiereducerende maatregelen te stimuleren. Denk aan subsidies, bijvoorbeeld geïnitieerd door de provincies Gelderland en Zuid-Holland.
Ook wordt er steeds vaker korting gegeven op havengelden als schepen een laag emissieprofiel hebben. Mogelijk zullen in de nabije toekomst schepen met oude (vervuilende) motoren geweigerd gaan worden om de havens aan te lopen. De Rotterdamse haven laat bijvoorbeeld vanaf 2025 geen binnenschepen meer toe met motoren die gebouwd zijn voor 2007 (minimaal een CCR 2 norm).
Doordat consumenten zich steeds meer bewust worden van het belang van goede luchtkwaliteit, worden ook verladers geprikkeld om zich te committeren aan schoon en duurzaam vervoer. Het speelt een steeds grotere rol in hun Corporate Social Responsibility rapportages. In het bijzonder verladers die goederen laten vervoeren die in de consumentenmarkt (B2C) worden aangeboden, zullen meer en meer hierop inspelen.
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat er voor de toekomst een grotere druk komt op het vergroenen van vervoer, waaronder het vervoer via het water. LNG is daarbij een interessante mogelijkheid, vooral voor schepen die relatief veel brandstof verbruiken en die langs stedelijke agglomeraties varen.