De werkgroep Bio-LNG heeft als doel het bevorderen van de ontwikkeling en inzet van Bio-LNG. Toepassing van Bio-LNG heeft positieve invloed op het emissieprofiel van de LNG-keten.
Inzet van LNG als transportbrandstof heeft een positief effect op luchtkwaliteit en klimaat ten opzichte van de traditionele transportbrandstoffen. De CO2-prestaties kunnen nog verder verbeterd worden door de invoering van Bio-LNG in de totale LNG-keten. De werkgroep zet vooral in op de volgende onderwerpen:
- In beeld brengen van de potentie van Bio-LNG productie op korte en middellange termijn in Nederland, uitgaande van de huidige biogasproductie.
- Onderzoek naar en advies over de mogelijkheid om naast fysieke vergroening ook administratieve vergroening mogelijk te maken.
- Analyse van de CO2-footprint en de business case bij inzet van groen gas als Bio-LNG voor transport. Dit wordt afgezet tegen alternatieven in WKK met en zonder warmtetoepassing en tegen biogas in transport.
- Het ontwikkelen van een transparante methodiek voor biotickets, die resulteert in een stabiele business case voor Bio-LNG in het wegtransport.
- In kaart brengen van verschillende Bio-LNG productieroutes en deze informatie ontsluiten. Het gaat daarbij om vergisting, vergassing en power-to-gas. Ook stimuleert de werkgroep innovatie en investeringen in deze productieroutes.
- Relevante stakeholders in kaart brengen en met hen afstemmen over relevante huidige en aankomende regelgeving, op nationaal en internationaal niveau. Relevant zijn de Renewable Energy Directive (RED), de Fuel Quality Directive (FQD) en de Clean Power for Transport Directive (CPT).
- Het oprichten van een netwerk van belanghebbenden, voor de ontwikkeling van deze nieuwe biobrandstof. Denk aan partijen zoals Groen Gas NL, Erdgasmobil, NGVA.
Aan de werkgroep nemen deel: Eneco, Primagaz, Rolande, Energy Valley, Gasunie, Haven van Amsterdam. De werkgroep heeft een open structuur die openstaat voor de inbreng van externe expertise.